Kære bygherre

Tillykke med jeres valg om at bygge et nyt hus med solceller og måske også et batterianlæg. Vi ved, at der er mange ting at skulle forholde sig til i processen med at bygge hus. Derfor har vi i dette brev samlet en række informationer, som forhåbentlig kan hjælpe med at besvare evt. spørgsmål i forbindelse med jeres solceller. MyEnergy står selvfølgelig for selve monteringen af jeres solpaneler, og vi sørger for at registrere dem. I den forbindelse har vi allerede modtaget en fuldmagt fra jer, som vi skal bruge i registreringsprocessen.

Registrering af solceller

”MyEnergy står for selve monteringen af jeres solpaneler, og vi sørger også for at de tekniske dokumenter er udfyldt korrekt, hvorefter elektrikeren på jeres byggesag indsender dem til det lokale netselskab. I den forbindelse har vi sikkert allerede modtaget en fuldmagt fra jer, som I har udfyldt i samarbejde med byggefirmaet. Fuldmagten giver MyEnergy lov til at registrere anlægget på jeres vegne, og I skal derfor ikke foretage jer yderligere.

Bemærk – der kommer muligvis et tilslutningsgebyr på ca. 2500 kr. fra netselskabet ved registrering af solceller – afhængigt af netselskab. Dette er et engangsbeløb. Det er et gebyr for de administrative omkostninger som netselskabet har ved at oprette et micro VE-anlæg (i jeres tilfælde solceller).

Sammen med opkrævningen for tilmelding, vil I modtage anlæggets GSRN-nummer – det skal I bruge når I indgår aftale med den produktionselleverandør, som I ønsker skal sælge jeres overskudsstrøm.

Vi tilmelder alle anlæggene i gruppe 3-ordningen – øjebliksbaseret nettoafregning. Det betyder, at strømmen skal forbruges i samme øjeblik, som den produceres. Overskudsproduktion vil enten lades på batteri eller sælges via produktionselleverandøren.”

Placering af solceller

Beslutningen om hvor I vil have jeres solpaneler, inverter og batteri placeret er naturligvis op til jer, men her er et par gode råd fra MyEnergy:

• Solpaneler kan for et lille anlæg (2, 3 eller 4 eller 10) med fordel placeres mod sydvest, da det største forbrug, for de fleste husstande, vil være sidst på dagen.

• For større anlæg (> 8 paneler) er den optimale placering syd, øst eller vest. For de større anlæg er det muligt at fordele panelerne på to tagflader.

• Det er en god idé at placere inverteren sammen med øvrig teknik – enten i et skur, garage eller teknikskab.

• Tænker man, at der skal et batteri til, skal det placeres helst placeres i et skur eller garage.

For yderligere inspiration kan I se videoerne nedenfor om ”Placering af solceller” og ”Inverter fra MyEnergy”.

Batteri

MyEnergy tilbyder en batteriløsning, der sammen med solcelleanlægget sikrer, at man i videst muligt omfang kan anvende sin egen strøm. Batteriet giver mulighed for selv at opbevare overskudsstrøm og bruge strømmen på de tider af døgnet, hvor solen ikke skinner.

Til et typisk dansk hus anbefales et batteri på 5 kWh – svarende til et solcelleanlæg på 4-6 kWp. På solrige dage vil en del af den overskydende strøm lagres på batteriet. Er batteriet fuldt opladet vil den overskydende strøm blive sendt ud på elnettet. Denne strøm bliver man afregnet for til markedspris gennem den produktionselleverandør, man har valgt at lave aftale med.

Med de stigende variable priser på både markedspris og transporttariffer skal man overveje om man skal investere i batteri på 10 kWh fra start. Det er nemlig muligt at lade batteriet fra nettet når strømmen er billigst og gemme til når strømmen er dyrest – og det smarte er at Xolta batteriet gør det automatisk hvis man sætter indstillingen til det. Du skal altså ikke selv gå og holde øje med elmarkedet. 

Summationsmåler

Målertyper

Der er flere målertyper, når vi taler om elmålere i huset. Den måler, som vi anbefaler til et solcelleanlæg, er en summationsmåler, da I med denne måler får allerbedst udbytte af jeres solceller.

Vi skriver derfor altid i tilmeldings-dokumenterne, at der ønskes en summationsmåler (husets elmåler), men i nogle tilfælde bliver I som bygherre kontaktet af netselskabet herom.

Vær derfor opmærksom på, at I kan blive kontaktet af det lokale netselskab og bedt om at tage stilling til, om I ønsker en summationsmåler. Det anbefaler vi, at I vælger, for på den måde får I som nævnt bedst udbytte af jeres solceller. Har I valgt et batterianlæg, SKAL der vælges en summationsmåler, idet batteriet er programmeret til at arbejde sammen med netop summationsmåleren.

Overskudsstrøm

Hvordan kan jeg se, hvor meget overskudsstrøm jeg sender ud af huset? Se dit eloverblik på energinet.dk her. Du skal her bruge GSRN-nummeret til solcelleanlægget, som bør stå på fakturaen fra netselskabet, du har fået ifm. skift af måler og/eller registrering af solceller.

Har du spørgsmål?

Se om du kan finde svaret i en af vores videoer